Je hebt het huis van je dromen gevonden! En dat is wel een felicitatie waard. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Je zult een hypotheek moeten afsluiten en zorgen dat je de maandelijkse aflossing kunt betalen. Je wilt misschien verbouwen, maar waar haal je dat budget vandaan? En hoe zit het met het meenemen van eigen geld? Moet je al je spaargeld in je nieuwe huis stoppen? Allemaal vragen die op je afkomen zodra je een huis wilt gaan kopen.
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Zoals ik al zei is het kopen van een huis de grootste aankoop die je ooit zult doen. Maar dat is wel wat waard. Je hebt dan een echt eigen plekje dat je je helemaal eigen kunt maken en je thuis kunt noemen. Maar voor je een bod doet, is het wel van belang dat je weet wat je maximaal kunt lenen. Dus: wat is je maximale hypotheek. Je kunt dit, online, zelf uitrekenen om een indicatie te hebben. Maar om het echt zeker te weten is een afspraak met een hypotheekadviseur echt wel van belang. Hij of zij kan je precies vertellen hoe het nu precies zit. En ook daar hoef je de deur niet voor uit. Dit kan ook telefonisch of per mail. De vraag “hoeveel hypotheek kan ik krijgen” is dus redelijk snel te beantwoorden. Zorg wel dat je alle benodigde papieren en informatie bij de hand hebt voor je aan het rekenen gaat.
Maar ik wil geen maximale hypotheek
Een maximale hypotheek geeft aan wat je kunt lenen. Niet perse wat je wilt lenen. Het kan zomaar zijn dat je financiële ruimte wilt houden voor je hobby’s, reizen en de kinderen. Daarom is het ook van belang dat je berekent hoeveel geld je per maand maximaal kwijt wilt zijn aan een hypotheek. Om dit te kunnen bepalen is het uitrekenen van je maximale hypotheek wel van belang.
Wat past binnen je budget?
Voor je op huizenjacht gaat is het dus van belang dat je goed weet wat je te besteden hebt. Ga je voor een opknapper? Dan kun je, naar alle waarschijnlijkheid, een deel van de verbouwing laten meefinancieren. Je kunt maximaal 100% van je huis belasten met hypotheek. Je kan je verbouwing daarom alleen meefinancieren als de taxatiewaarde na verbouwing niet hoger is dan je hypotheek. Je eigen geld heb je ook nodig. De notariskosten en kosten koper zul je zelf moeten betalen. Het is dus verstandig om ook deze cijfers goed in je hoofd te prenten.
En wat als je schulden hebt?
Hou er rekening mee dat schulden je maximale hypotheek kunnen drukken. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld? Of heb je een leaseauto of een mobiele telefoon die bij je abonnement hoort? Deze verplichtingen kunnen je maximale hypotheek flink omlaag brengen. Vergeet deze dan ook niet te melden, want de bank komt hier altijd achter. Andere tip: wacht nog even met het afsluiten van een abonnement of het leasen van een auto. Dat voorkomt een hoop teleurstellingen!